Geschiedenis

a-e-m-s-t-e-l-logo-1Op 7 juni 2004 zag Dispuut A.E.M.S.T.E.L. het levenslicht, voorheen beter bekend als kringhuis de Krakeling.

De naam A.E.M.S.T.E.L. doet niet alleen gedachten uitgaan naar een heerlijk koud glaasje goudgeel gerstenat… Maar ook verwijst het naar een van ’s Neerlands literaire meesterwerken, Vondels ‘Gysbreght van Aemstel’, een klassiek drama met een christelijk karakter.

Dat het begrip ‘Aemstel’ niet onbekend is voor haar dispuutgenoten komt zowel door de veilige haven waarin A.E.M.S.T.E.L. ligt, te weten Amsterdam, als door de diverse aanlegplaatsen van dit dispuut; vrijwel allen in de buurt van het blinkende water van de Amstel.

Begonnen in een studentenhuis aan de Tolstraat, om vervolgens ons thuis te vinden in Westerwijk, de Vierhoek, de Krakeling, San Luchesio, een studentenhuis aan de Nachtwachtlaan, een in de Witte de Withstraat, de 3e Oosterparkstraat, de Jan Voermanstraat en tegenwoordig in een prachtpand aan de Oudezijds Achterburgwal. Doordat we door de jaren heen als pelgrims steeds zijn verder getrokken, zijn we verworden tot een hecht dispuut, waar het uiteindelijk niet draait om WAAR we zijn, maar om WIE we zijn.

De geschiedenis van A.E.M.S.T.E.L. grijpt verder terug, naar de jaren waarin de prachtige rivier de Amstel de basis vormde van het kleine dorp genaamd Amstelredamme. Later zou dit dorp mede door de ligging aan dit bruisende water, uitgroeien tot de ‘stad der steden’, AMSTERDAM. Zo zijn ook dispuut A.E.M.S.T.E.L. en Amsterdam onmiskenbaar nauw met elkaar verweven. Dit is dan ook de plaats waar wij Levend Water willen zien stromen, waar we Christus willen kennen en bekendmaken.